Konglomerat, granit czy spieki?

Obecnie na rynku najbardziej cenionym materiałem na blat jest granit, ale czy słusznie? Jego parametry mówią same za siebie – jest to jeden z najtrwalszych surowców i najbardziej pożądany jeśli chodzi o kuchnię, lecz jego cena często może przyprawić o zawrót głowy. Aby dokonać właściwego wyboru należy przeanalizować najmocniejsze strony każdego z surowców. Ogromny wybór spieków czy granitu nie ułatwia wyboru, ale zwróćmy uwagę na najważniejsze dla nas cechy, to powinien być pierwszy wyznacznik właściwej selekcji.

Konglomerat, inaczej kompozyt jest to mieszanka zakruszonego kamienia naturalnego, który pod tym względem wydaje się być bardzo podobny do spieków, ale do połączenia jego składników używana jest żywica epoksydowa. Istnieje wiele typów kompozytów i każdy z nich charakteryzuje się tym, że przyjmuje właściwości materiału, z jakiego jest zrobiony, przez co konglomerat z marmuru nie będzie odporny na kontakt z silnymi środkami chemicznymi. Dlatego lepszym rozwiązaniem będzie konglomerat kwarcowy czy granitowy.

W odróżnieniu do spieków czy kompozytów, granit wymaga szczególnej pielęgnacji i charakteryzuje się wyższym współczynnikiem chłonności, przez co łatwiej może ulec zaplamieniu, jednak jest bardzo odpornym materiałem na uszkodzenia mechaniczne.

Wybierając spieki warto zwrócić uwagę z jakiego kamienia naturalnego został wykonany, gdyż każdy z nich ma inne właściwości. Te wykonane według najnowszych technologii są odporne na uszkodzenia, zarysowania, uderzenia, działanie kwasów, wpływ wysokich i niskich temperatur, zaplamienia czy kontakt z wodą. Spieki oferowane przez renomowanych sprzedawców jak homekoncept.shop/produkty/plytki-i-podlogi/spieki-kwarcowe.html nie odbarwią się, ani nie popękają, gdy postawimy na niech gorący garnek, czy też pozwolimy sobie kroić warzywa bez użycia deski do krojenia.

Granit jest jednolitym kamieniem, zatem jego właściwości będą praktycznie zawsze takie same. W przypadku kompozytów czy spieków istotne jest z jakich składników zostały wytworzone, gdyż jest to wyznacznik ich właściwości.